Zo gewoon dat je ‘m bijna niet meer ziet: het Picardieglas van Duralex maakt al decennia vast onderdeel uit van menig huishouden of café-inrichting. Het glaasje dat in de jaren ’50 in Frankrijk op de markt is gebracht is populair geworden vanwege de perfecte combinatie tussen praktisch, goedkoop en stijlvol. En toch heeft dit simpele massaproduct chiquere roots dan je op het oog zou denken.

Alle Picardiemodellen op een rij.

Het Picardieglas en de Spiegelzaal

De geschiedenis van het Picardieglaasje begint al aan het einde van de 17e eeuw. In opdracht van de Franse koning Louis VXI wordt de glasfabriek Saint-Gobain opgericht. Hij wilde met dit Franse bedrijf de serieuze concurrentie aan gaan met Venetië, dat tot die tijd absolute marktleider was op het gebied van glas. Eén van de eerste grote projecten van Saint-Gobain maakte deze missie meteen succesvol en van het bedrijf een wereldspeler op het gebied van glas. Het was namelijk deze fabriek die de 357 spiegels van de beroemde Spiegelzaal in Versailles produceerde.

De Spiegelzaal in het kasteel van Versailles.

Een belangrijke uitvinding: het gieten van glas

In die tijd, rond 1700, werden alle soorten glas met de hand geblazen. Dat gold ook voor vlakke stukken glas en spiegels: men blies glas in een cilindervorm, sneed het aan de onderkant open en rolde het uit. Een tijdrovend proces dat bovendien niet zo gezond was voor de mensen die het glas maakten. De eerste belangrijke innovatie die de glasfabriek Saint-Gobain op zijn naam zette was de uitvinding van het gieten van glas. Zo konden zij als eerste ter wereld vlakke vormen gieten in plaats van blazen. Dit versnelde de productie en ontwikkeling van glas aanzienlijk.

Van geblazen cilinder naar vlak glas.

Veiligheidsglas: een innovatie voor huishoudelijk glaswerk

Aan de basis van het Picardieglas stond nog een andere belangrijke innovatie van deze glasfabriek. Hoewel glas inmiddels ook in 3D vormen gegoten kon worden, bleef het belangrijkste probleem dat het vrij breekbaar was. In 1927 werd als oplossing voor dat probleem het Securit, of getemperde glas, uitgevonden. Dit veiligheidsglas lijkt op normaal glas, maar is bestand tegen hogere hitte en is slijtvaster. Het is bovendien vrijwel onbreekbaar, en als het dan toch breekt valt het glas in blokjes uiteen (denk aan een autoruit). Dit veiligheidsglas vormde de basis van het Picardieglas.

Securit, of veiligheidsglas. Herkenbaar omdat het in blokjes uiteenvalt en niet in gevaarlijke scherpe punten.

 

Made in France, depuis 1945

In 1945 startte de glasfabriek Saint-Gobain het dochterbedrijf Duralex. Duralex richtte zich op de consumentenmarkt met dagelijkse gebruiksvoorwerpen gemaakt van getemperd glas. Het eerste Picardieglaasje kwam in 1954 op de markt. Aanvankelijk sloeg het product vooral aan in de Franse horeca, scholen en fabrieken vanwege de vele gemakken, maar later volgden ook de gewone huishoudens en werd het glas over de hele wereld populair.

Picardieglaasjes in de maak in een van de Duralexfabrieken in Frankrijk. (Foto: Martin Bureau/AFP/Getty Images)

Franse smaak en nonchalance

Het succes van het glas zit vooral in de simpele vorm en het gebruiksgemak. Door het tulpvormige motief ligt het glas fijn in de hand en is het bovendien goed stapelbaar. Dat het materiaal hete vloeistof aankan én haast niet kapot te krijgen is, maakt dat het glaasje een dagelijkse favoriet is geworden. Maar het is het Franse-bistrot-gevoel dat het glas uitstraalt, dat het z’n stijl geeft. Met een Picardieglas van zo’n €1,- per stuk is het gevoel van Franse smaak en nonchalance toegankelijk gemaakt voor iedereen: jong of oud, rijk of arm, bij gebrek aan inspiratie of juist als hip ding.

Een scene uit de James Bond film Skyfall uit 2012. Het hoofdbeeld boven dit artikel is een scene uit de film Blue Jasmine uit 2013 (foto: Merrick Morton © 2013 Gravier Productions, Inc.)

Waar te koop?

Picardieglazen zijn al te koop in verschillende soorten maten, van shotglaasjes tot longdrinkglazen en van plastic tot glas.

Losse exemplaren zijn er al vanaf €0,60 en te bestellen op www.hema.nl.

Via www.bol.com kun je complete sets bestellen, bijvoorbeeld zes longdrinkglazen voor €12,99.