DDW19: Craft & New Materials

Maakprocessen en materialen vormen de ruggengraat van ieder ontworpen product. Ontwerpers die zich bezighouden met dit soort onderwerpen bundelt Dutch Design Week in het thema Craft & New Materials. In 2019 vroegen ze of ik rondom dit thema de locatie VEEM wilde programmeren.

Welke materialen helpen mee aan het bouwen van een duurzame toekomst? Is recycling hét antwoord, of is no-waste beter? Is het behoud van oude ambachten het beste, of moeten we onze peilen richten op nieuwe technieken met robots en 3D printers? Om te bepalen hoe de producten van de toekomst eruit komen te zien, is het essentieel om ontwikkelingen op het gebied van maken en materialen steeds opnieuw te bekijken.

De opdracht Programmamanager Craft & New Materials voor Dutch Design Week 2019 bestond uit verschillende onderdelen: het beoordelen van de aanmeldingen voor het designfestival die onder dit thema vielen, de projectselectie voor de locatie VEEM, de programmering voor de Craft & New Materials Talk en het samenstellen van de bijbehorende publieksroute.

Selectie en indeling expositieruimte VEEM

presentatie Form Editions in VEEM

Het VEEM gebouw, een voormalige Philips opslag midden op het hippe Strijp-S, is een van de hoofdlocaties van Dutch Design Week. De presentatieruimte is verdeeld over 2 verdiepingen en beslaat zo’n 6000 m2. Sinds 2018 is de focus van VEEM het tonen van projecten waarbij ambacht en materiaalvernieuwing centraal staan. Je vindt hier zowel gevestigde namen als jong talent (veel internationale scholen presenteren hier hun top-studenten), kant-en-klare producten en conceptuele toekomstvisies. Met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers is deze locatie een must-see voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de toekomst van productontwerp.

Een greep uit de exposanten die we voor 2019 geselecteerd hebben: Crafts Council Nederland, Rive Roshan / Form Editions, Frame Magazine, Swedish School of Textiles, Zeeuws Museum, Vlisco, Central Saint Martins, Royal College of Art, SupertoysSupertoys, Emma van der Leest, Jolan van der Wiel, Aalto University en natuurlijk de overzichtstentoonstelling van Dutch Design Awards. Het VEEM gebouw is van 19-27 oktober 2019 toegankelijk voor ieder die in het bezit is van een DDW Ticket.

Een professionals programma

DDW Talks programma bij Fifth NRE

In 2019 is DDW gestart met een nieuw programma voor professionals: DDW Talks. Iedere dag van Dutch Design Week staat een bepaald onderwerp centraal. Per onderwerp wordt in samenwerking met verschillende partners een inhoudelijk programma opgezet. Op zaterdag 29 oktober vind het programma omtrent het thema Craft & New Materials plaats. De volgende partners zijn hieraan verbonden: Crafts Council NL, Matter, Disegno Magazine en DSM. Naast het selecteren van de partners en het samenstellen van een gebalanceerd sprekersprogramma, organiseer ik een VIP tour voor DDW waarbij ik een select gezelschap langs relevante presentaties op het festival gids.  

Bekijk hier het programma van de Craft & New Materials Talk 2019.

Bekijk hier het volledige overzicht van DDW talks 2019.

Een publieksroute

Craft & New Materials route lang 10 highlights

Om het publiek te helpen een keuze te maken uit het enorme aanbod van presentaties tijdens DDW, cureert DDW ook publieksroutes op basis van thema’s. De routes zijn online te vinden en worden gepubliceerd op de print plattegrond. Dankzij de 8 route-bussen, die ieder hun eigen route rijden, kun je je makkelijk van de ene naar de andere area verplaatsen. De routes brengen bezoekers langs maximaal 10 highlights binnen een thema en houden daarbij rekening met een spreiding over de verschillende locaties en area’s. De selectie die ik maakte voor de Craft & New Materials route van 2019 vind je hier.